Verlichting is voor iedere ruimte en zelfs buiten sfeerbepalend. We leggen graag de basis uit en geven daarnaast nog een aantal handige tips zodat je je eigen sfeer kan bepalen.
Wanneer je op een locatie de verlichting gaat opbouwen zijn er 3 types verlichting waar je rekening mee moet houden. Dit geldt zowel voor feesten als voor een willekeurige ruimte. Hou er rekening mee dat alle types verlichting ook weer invloed op elkaar hebben. Zo draagt sfeerverlichting of functionele verlichting ook weer bij aan de basis verlichting (en vice versa)
Basisverlichting aanbrengen
De start is vaak de basisverlichting. Bepaal hoeveel licht er minimaal overal in de ruimte aanwezig moet zijn. De basisverlichting bestaat meestal uit plafond- en muurlampen met een diffuus licht. Denk er ook aan dat je bij deze verlichting reeds met de kleur van de verlichting kunt spelen. Bij feesten is vaak de basisverlichting erg zwak of geheel niet aanwezig. Wanneer een ruimte te licht is (misschien overdag) kun je zelfs overwegen om enkele ramen te blinderen.
Sfeerverlichting
Dit type verlichting komt meestal van staande lampen, tafellampen en hanglampen. Door links en rechts bepaalde lampen te plaatsen kun je veel sfeer creëren. Maak gebruik van dimmers om het juiste niveau te bepalen. Bij feesten is het aan te raden om sfeerverlichting in hoeken te plaatsen of aan het plafond.
Functionele verlichting
Hoe sfeervol een schemerige ruimte ook kan zijn er zijn plekken waar goede verlichting niet te missen is. Goede functionele verlichting op de juiste plek verhoogt zelfs de veiligheid van uw ruimte. Denk aan de toiletten, garderobe, keukens, trapopgangen, EHBO ruimte (indien aanwezig) en de in- en uitgang. Functionele verlichting wordt meestal met spotjes en soortgelijke producten gerealiseerd.
Naast de algemene opbouw van de verlichting brengt Fezi.nl ook een aantal tips om je feest tot een nog groter succes te maken.
Verlichting van de dansvloer
Wanneer er een dansvloer aanwezig is dan is de verlichting een belangrijk aspect hiervan. Realiseer je dat niet iedereen er van houd om in de spotlight te staan. Te veel verlichting kan dus een drempel opwerpen zodat minder mensen de dansvloer zullen betreden. Wanneer een drive-in, band of DJ op het feest aanwezig is zullen deze ook vaak een deel van deze verlichting (in overleg) voor rekening nemen.
Themakleuren
Heeft je feest een bepaald thema, pas dan ook je verlichting hier op aan. Met de juiste verlichting kun je in een handomdraai de gehele ruimte omtoveren tot een bepaalde kleur (vooral wanneer de ruimte lichte muren en plafonds heeft). Hieronder een paar thema’s met daarbij een mogelijke kleur.
- Valentijn – Roze
- Halloween – Oranje
- Kerst – Rood en/of Groen
- Dance – Fel wit licht
- Voetbal – Oranje
Boomverlichting
Wanneer op locatie een aantal bomen aanwezig zijn staat het erg sfeervol om de bomen te verlichten met de oude vertrouwde “kerstboomlampjes” let wel op dat de variaties in lichtkleur.
Niet te licht (maak het intiem)
Maak je ruimte niet te licht. Niet alleen zullen mensen meer remmingen vertonen maar van een afstandje (bijvoorbeeld door een raam) valt het erg op wat zich binnen afspeelt.
Lantarens en tuinfakkels
Bij een tuinfeest kun je bijna stellen dat lantarens en tuinfakkels niet mogen ontbreken. Hou wel rekening met de brandduur en de brandveiligheid.
(LED) Kaarsen
Bij een romantisch sfeertje hoort kaarslicht. Je kunt echter wel wat problemen verwacht
ten met kaarsenvet, het opbranden en het uitgaan van kaarsen. Daarnaast moet je het eventuele brandgevaar uiteraard niet onderschatten. Tegenwoordig zijn er ook LED kaarsen te verkrijgen met bijna hetzelfde type verlichting.