Essentiële maatregelen voor brandveilige feesten

Een feest thuis of op werk is leuk. Maar er gaat ook veel voorbereiding in zitten. Er zijn veel dingen om rekening mee te houden en niet in de laatste plaats de brandveiligheid. Als jij mensen bij je uitnodigt of dat nu in je eigen woning is of bedrijfspand, dan moet je wel de veiligheid van deze personen kunnen garanderen. Gelukkig is er in Nederland veel regelgeving hieromtrent en denk ook aan het bouwbesluit 2012 document. In dit artikel delen we verder nog wat tips om voor zo optimaal mogelijke brandbeveiliging te zorgen.

Brandvertragend impregneren

Bij een feest is er doorgaans sprake van decoratie. Als er nou een aspect uitermate brandgevoelig is, is het wel decoratie. Denk aan slingers en dergelijke. Een brandveiligheid expert doet het tenenkrommen. Moeten we dan een feest gaan vieren in een Spartaanse ruimte? Nee zeker niet, maar het is wel zaak om de decoratie die je ophangt te behandelen. Dit heet ook wel brandvertragend impregneren. Hierbij breng je een vloeistof aan op de decoratie waardoor deze minder snel vlam zal vatten, en wanneer deze vlam vat, dan zal de brand zich beduidend trager verspreiden. Meer lezen over dit proces kan op de volgende webpagina: https://www.royalsafety.nl/diensten-onderhoud/brandveiligheid/brandvertragend-impregneren/.
Er is zelfs speciaal brandvertragend impregneer middel voor kerstbomen. Stinkt dat brandvertragend impregneer middel? Nee geenszins. En het laat ook geen vlekken achter. De bezoekers van jouw feest hebben geen weet dat jij deze voorzorgsmaatregelen getroffen hebt om hun veiligheid te garanderen.

Brandblussers in goede conditie

Uiteraard moeten er ook brandblussers aanwezig zijn. Hoewel brandvertragend impregneren een ruimte beduidend veiliger kan maken, kan het toch gebeuren dat iets vlam vat, en in die gevallen heb je echt een blusser nodig. Een probleem dat wij nog te vaak zien in de praktijk is dat brandblussers verwaarloosd zijn. Wil zeggen ze worden niet regelmatig gekeurd, en dit is nodig om mogelijke defecten op te sporen en te laten verhelpen. Een brandblusser zou in het meest ideale geval ieder jaar gecontroleerd worden. In gebouwen van bedrijven is het wettelijk verplicht momenteel om dit eens in de twee jaar te doen. Indien je de blussers zelf wilt controleren als particulier zijnde, lees dan dit artikel. Hoewel brandblusser keuringen bij particulieren niet verplicht zijn volgens de Nederlandse wet, doe je hier natuurlijk wel goed aan.